Cea mai simplă rețetă de pâine de casă 🍞 (cu ponturi eco🌱)

Share
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Ce faci când plouă afară și n-ai niciun chef să ieși dar îți trebuie pâine? 🌧️ Simplu, ți-o faci tu. 😁 Sunt numai părți bune la pâinea de casă: e mai sănătoasă pentru că e proaspătă, știi ce pui în ea, vei înnebuni de la cum va mirosi la tine în casă (tati mereu zice că „miroase a casă de om”😂), și nu în ultimul rând, evităm ambalajul în care vine de la magazin, pe care de cele mai multe ori îl aruncăm (fie el hârtie sau, de cele mai multe ori, plastic). ♻️

Am tot căutat rețete de pâine de casă pe net, însă toate mi s-au părut prea complicate. Până am întrebat-o pe mami cum se face și mi-a spus cea mai simplă rețetă posibilă, pe care v-o scriu aici și vouă. 💞

Aveți nevoie de:

  • 1 kg făină (din fericire de obicei e în hârtie și e românească – recomand să alegeți un producător cât mai aproape de locul unde sunteți, pentru a minimiza poluarea generată de transport+susținem afacerile locale) 💞
  • un pachețel de drojdie proaspătă (sau uscată, însă recomand să fie în ambalaj de hârtie, dacă se poate fabricată în România)🏞️
  • 1 linguriță de sare (noi mai avem puțină sare de Himalaya, însă ne orientăm spre sarea de mare – nu necesită minerit și e exploatabilă la infinit, atât timp cât există ape sărate; din nou, fabricată cât mai aproape de noi; sau puteți opta pentru sarea de la Turda sau din alte saline românești)🧂
  • 1 linguriță de zahăr (am uitat de el când am făcut poza, dar l-am adăugat ulterior; la fel, căutați ambalajul de hârtie, de la firme – dacă mai există – românești sau fabricat la noi; aici trebuie o cercetare a pieței mai amănunțită)🧐
  • 2 căni de apă caldă (noi bem și gătim cu apă doar de la robinet, nu avem niciun fel de filtru și nici nu am murit până acum – dar poate asta e valabil doar aici la Sibiu, nu știu în alte orașe cât de sigură e apa… în mod normal ar trebui să fie ok).💧

Mod de preparare:

Pur și simplu pui toată făina într-un bol mare, faci o mică groapă la mijloc, sfărâmi drojdia, peste pui sarea și zahărul, apoi adaugi apa caldă treptat și încorporezi tot, până ajunge un aluat omogen lipicios, suficient cât să se ia tot de pe castron. 🥣

Se acoperă cu un prosopel de bucătărie curat (textil) și se lasă la crescut într-un loc călduț, timp de o oră.

După ce a crescut vă ungeți pe palme cu ulei, ungeți și tava și apoi se împarte aluatul în două: unul merge la cuptor, celălalt la congelator pentru data viitoare. 🧊 Dacă mâncați multă pâine îl puteți face de acum pe tot. Noi nu mâncăm chiar atât de multă și de aceea preferăm să congelăm jumătate. Cel pentru congelator îl pun într-o caserolă veche de smântână. În general dacă iau smântână sau brânzeturi de la magazine de cartier de obicei mă uit la ambalaj să fie refolosibil, că nu întotdeauna vin în ambalaje ușor reciclabile. ♻️ Aluatul stă foarte bine în caserola asta în congelator, însă uneori până îngheață crește constant până ajunge să împingă capacul și arată ca o explozie nucleară. 🥦 Dacă țin minte și se mai întâmplă o să vă arăt.

Am pus tava la cuptor pe foc mare până a mai crescut și s-a rumenit, apoi am dat mai încet focul ca să se coacă bine înăuntru. A stat cam 40 minute, am testat cu scobitoarea până nu s-a mai luat miez nefăcut pe ea.

Am lăsat-o puțin să se răcească și o depozitez într-un săculeț textil. În felul acesta nu mucegăiește ci doar se usucă, iar ca să o înmoi o stropesc cu puțină apă și o bag la microunde câteva secunde. Sau o lăsați să se usuce și o folosiți pe post de crutoane. 🍲

Săculeții i-am luat acum câțiva ani de la Textilia, însă găsiți și la NakedShop în Sibiu, la Terrawell în Cluj sau la Ono Despachetărie în Oradea. De ei știu sigur că au magazin fizic, dar se pot comanda și online. Dacă mai știți producători sau magazine zerowaste prin țară scrieți la comentarii că merită să fie cunoscuți de toată lumea! Dacă nu, căutați pe internet că devin din ce în ce mai populari și e posibil să aveți mici producători chiar la voi în oraș. Se găsesc oricum și la Kaufland la raionul de fructe și legume, însă recomand, din nou, micile afaceri locale. Săculeții sunt ieftini, durabili și 100% din bumbac, deci cât se poate de sustenabili. Eu nu mai merg la cumpărături de fructe și legume fără ei. ♻️

Asta e rețeta de pâinică de casă, super simplă și ușor de făcut. Durează un pic mai mult, ce-i drept, până se dospește și apoi până se coace, dar măcar nu ieși din casă și faci alte lucruri între timp.

Ce rămâne în urmă sunt doar hârtia de la făină, perfect reciclabilă și hârtiuța de la drojdie. Deși drojdia pe care o aveam are hârtiuța dublată cu o foiță de plastic, tot e mai puțin plastic decât la o pungă întreagă. Ca să testați dacă e dublată încercați să rupeți ușor marginea și dacă e dublată se vede cum se rupe și folia de plastic. Dacă nu e, se va rupe ușor ca orice foaie de hârtie (testul ăsta îl fac tot timpul, la orice ambalaj din hârtie care pare suspect). O să mai caut și alte drojdii cu ambalaj din hârtie 100% și vă anunț. 😁

Repet, dacă aveți sugestii sau sfaturi, nu le țineți numai pentru voi. Iar dacă faceți și voi pâinica asta să-mi spuneți cum a ieșit. 💞

Poftă bună și aveți grijă de voi și de cei dragi!🥰

A voastră,

Ralu💐

2 thoughts on “Cea mai simplă rețetă de pâine de casă 🍞 (cu ponturi eco🌱)

  1. Yummyy! Am tot incercat sa imi fac si eu paine de casa, dar mereu a doua zi e atat de tare incat pot arunca cu ea dupa vecinii care asculta manele.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *